ΣΤΑΔΙΟ 1 (0-2 ΕΤΩΝ)
Είναι η ηλικία από την οποία δεν έχουμε μνήμες. Σε αυτή την περίοδο προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και μαθαίνουμε όλες τις βασικές λειτουργίες.
Τα βρέφη σε αυτό το στάδιο μπορούν να γνωρίζουν ως και 18.000 λέξεις. Γι αυτό είναι βασικό να προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε μπροστά τους γιατί καταγράφουν ότι ακούνε ή βλέπουν.
Η εγγραφή που αναμένεται να διαμορφώσει σε αυτό το στάδιο το μωρό ώστε να αναπτυχθεί υγιώς η προσωπικότητά του είναι η εμπιστοσύνη. Εδώ διαμορφώνεται η διάκριση ανάμεσα στο τι μπορούμε να εμπιστευτούμε και τι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε. Οι άνθρωποι που έχουν τραύματα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης γίνονται συνήθως δύσπιστοι ακόμα κι όταν οι καταστάσεις είναι αξιόπιστες ή εμπιστεύονται τα λάθος άτομα και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην δική τους κρίση.
ΣΤΑΔΙΟ 2 (3-5 ΕΤΩΝ)
Εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της αυτονομίας και της ανακάλυψης του κόσμου. Η ικανότητα να κάνουμε πράγματα μόνοι μας αντί να ντρεπόμαστε ή να αμφιβάλλουμε για τις ικανότητες μας.
Αν υπάρχει σωματικό ή συναισθηματικό τραύμα στο στάδιο αυτό, τότε και στην ενήλικη ζωή θα υπάρχει μόνιμα η ανάγκη στήριξης από τους γονείς ή άλλους ανθρώπους. Το παιδί προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του κι όταν δεν το καταφέρει προκύπτουν αισθήματα ντροπής.
ΣΤΑΔΙΟ 3 (6-9 ΕΤΩΝ)
Σε αυτό το στάδιο ξεκινάμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και παγιώνεται η λογική. Τα παιδιά γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητα,στηρίζονται λιγότερο στους γονείς και περισσότερο στον εαυτό τους.
Αν στο στάδιο αυτό τιμωρούνται πολύ τότε ως ενήλικες δεν θα τους είναι εύκολο να πάρουν πρωτοβουλίες. Σε αυτό το στάδιο επίσης αναπτύσσεται η παθητική – επιθετική συμπεριφορά καθώς όσο προχωρούν στην ενηλικίωση σαμποτάρουν τον εαυτό τους για να εκδικηθούν τους γονείς.
ΣΤΑΔΙΟ 4 (10-13 ΕΤΩΝ)
Σε αυτό το στάδιο τα αγόρια πλησιάζουν περισσότερο τον πατέρα, ενώ τα κορίτσια τη μητέρα. Ξεκινά η διαμόρφωση της μελλοντικής σεξουαλικής συμπεριφοράς και του τρόπου που θα αλληλεπιδρούν στις σχέσεις τους. Εδώ επίσης είναι πιθανό να προκύψουν ενοχές που αφορούν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τα παιδιά μπορεί να πάρουν διφορούμενα μηνύματα και να μπερδευτούν. Έτσι καθορίζεται και ο τρόπος λήψης αποφάσεων και οι συνήθειες του τρόπου μελέτης.
ΣΤΑΔΙΟ 5
Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης το θέμα είναι η ταυτότητα. Εδώ το παιδί ξεκινάει να αισθάνεται ενήλικος παρόλο που εξακολουθεί να είναι παιδί. Παίρνει πολλούς διαφορετικούς ρόλους και έτσι η ταυτότητά του διαχέεται. Η πάλη σε αυτό το στάδιο είναι ανάμεσα στο τέλος της παιδικής ηλικίας και την αντιμετώπιση του μέλλοντος. Το στοιχείο της ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης που πρέπει να διαμορφωθεί είναι η οικειότητα και οι στενές σχέσεις σε αντίθεση με την απομόνωση.
Μαρία Χανδρινού
Healing Source