Αϋπνία ονομάζουμε τη δυσκολία κάποιου ανθρώπου να μπει σε κατάσταση ύπνου ή να τη διατηρήσει χωρίς να ξυπνά ενδιάμεσα.
Μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζει η αϋπνία είναι η κούραση, η έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης, η ασταθής ψυχολογική διάθεση, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, η επιθετικότητα, τα συχνά λάθη και τα ατυχήματα.
Υπάρχουν αρκετές αιτίες που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, η χρήση ουσιών όπως καφεΐνη και νικοτίνη, αναπνευστικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές, γεγονότα που συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα όπως φόβος, άγχος, νοητική ή συναισθηματική ένταση, οικονομικά ή εργασιακά προβλήματα κλπ. Τα βασικά είδη της αϋπνίας διακρίνονται κυρίως από τη χρονική διάρκεια που έχουν τα συμπτώματα. Η δυσκολία στον ύπνο για λιγότερο από ένα μήνα ονομάζεται οξεία αϋπνία και συνήθως σχετίζεται με το έντονο άγχος. Παρόλο που η οξεία αϋπνία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ζωή, την επαγγελματική απόδοση και την υγεία.
Όταν τα συμπτώματα της αϋπνίας διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα, η κατάσταση θεωρείται χρόνια. Μερικές φορές, η χρόνια αϋπνία οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως νευρολογικές ή νοητικές διαταραχές.
Άλλο ένα είδος αϋπνίας είναι η προσωρινή. Συνήθως, δε χρειάζεται κάποιου είδους θεραπεία επειδή υποχωρεί μέσα σε μία εβδομάδα. Μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές περιβάλλοντος, jet lag ή άγχος.
Υπάρχουν και άλλες υποκατηγορίες της αϋπνίας. Μερικές από αυτές είναι η συμπεριφορική αϋπνία στα παιδιά (όταν μαθαίνουν πλέον να κοιμούνται μόνα τους, χωρίς τη φροντίδα ή τα νανουρίσματα των γονιών τους) και η αϋπνία που οφείλεται σε ουσίες όπως καφεΐνη,αλκοόλ, ναρκωτικά ή φάρμακα.
Ρόφημα για την ώρα του ύπνου:
- Βαλεριάνα (30%)
- Τίλιο (20%)
- Κάβα (20%)
- Χαμομήλι (20%)
- Νεπέτα (10%)
Διατροφικές συνήθειες: Μια διατροφή που περιέχει ζάχαρη και υποκατάστατα της ζάχαρης, καφεΐνη, υπερβολική λήψη πρωτεϊνών και υψηλή περιεκτικότητα νατρίου είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση της αϋπνίας.
Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη (ψητή γαλοπούλα ή στήθος κοτόπουλο,γαλακτοκομικά προϊόντα, θαλασσινά, αυγά, τόφου και γάλα σόγιας, ξηροί καρποί, χούμους, όλα τα είδη φασολιών, φακές, καστανό ρύζι, σπανάκι και σπόροι όπως μουστάρδα, σουσάμι, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος) βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
Σημαντικοί παράγοντες στη διατροφή είναι επίσης οι σύνθετοι υδατάνθρακες, το ασβέστιο,το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μύρα Χανδρινού
Healing Source